Cara merawat gegata @ kelopak garam

Cara merawat gegata.

Gegata @ kelopak garam @ hives @ urticaria, adalah bengkak secara tiba-tiba pada kulit yang boleh merebak ke seluruh badan. Gegata berlaku apabila sel badan membebaskan histamin sebagai reaksi kepada allergen (punca allergi).

merawat gegata

Gegata biasanya menyebabkan kegatalan yang teruk. Selain itu penghidap juga merasa seperti panas terbakar atau sakit menyengat. Gegata biasa menyerang selama beberapa jam atau sehingga 48 jam sebelum benar-benar hilang.

Gegata boleh muncul di seluruh badan termasuk muka, bibir, lidah, tekak, telinga dan mata. Bengkak gegata boleh bersaiz sekecil lilitan pensil sehinggalah sebesar pinggan. Gegata yang tebal dan bergabung antara satu sama lain dipanggil plaque.

Jenis2 gegata

1) Gegata akut : Serangan selama beberapa jam sehingga kurang dari enam minggu. Mungkin berpunca dari makanan, sengatan binatang atau ubat-ubatan.

2) Gegata kronik : Gegata menyerang lebih dari enam minggu. Punca serangan sukar untuk dikenalpasti. Sesetengah kes gegata adalah disebabkan oleh thyroid, hepatitis atau kanser.

Gegata kronik juga boleh memberi kesan kepada paru-paru, otot, dan saluran pencernaan. Simptom gegata mengakibatkan kesakutam pada otot, sesak nafas, mual dan muntah.

3) Gegata fizikal : Gegata yang muncul akibat kesan langsung dari kesejukan, haba, cahaya matahari, tekanan, atau peluh. Biasanya gegata muncul pada kulut yang twrdedah sajaha dan tidak merebak. Gegata akan hilang dengan sendiri selepas sejam.

Bagaimana untuk merawat gegata

Punca sebenar gegata sukar dikenalpasti. Doktor akan memberi rawatan antihistamin untuk mengurangkan kegatalan. Antihistamin perlu diambil mengikut jadual untuk keberkesanannya.

Cadangan vitamin Shaklee untuk merawat gegata

cara merawat gegata

 

1) SR Vita C Plus

Vitamin C dapat membantu mencegah pengeluaran histamin yang menjadi punca utama kegatalan. Vitamin C juga membantu meningkatkan pertahanan badan dan melawan kuman/bakteria penyebab gegata.

2) Nutriferon

Mengandungi interferon yang bertindak sebagai “alarm” yang memberi amaran kepada badan supaya mempertingkatkan sistem pertahanan badan untuk melawan kuman/bakteria punca gegata.

Cara mengambil vitamin set gegata
1) Kunyah 2 biji SR Vita C Plus setiap 5 jam
2) Telan 1 sachet Nutriferon sekali sehari sehingga gegata hilang.

Testimoni gegata hilang dengan SR Vita C Plus dan Nutriferon

Petua tradisi untuk merawat gegata

1) Lumurkan serangan gegata dengan air kunyit.
2) Jangan mandi kerana air boleh menyebabkan gegata merebak.
3) Jika perlu mandi, jangan bersabun
4) Elakkan makanan yang disyaki punca gegata seperti daging, makanan laut buat seketika

Dicadangkan agar anda sentiasa menyimpan stok SR Vita C Plus dan Nutriferon kerana supplement ini sangat membantu mengurangkan simptom kegatalan pada kulit akibat alergi.

Klik SINI untuk dapatkan SR Vita C Plus dan Nutriferon anda ye.

KENAPA PERLU MEMILIH SHAKLEE?

Kami memberi jaminan bahawa Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam. Selamat . Semulajadi . Berkesan. Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya. Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.

KENAPA PERLU PILIH SAYA?

Hai, saya Hanim Che Hassan atau boleh panggi cik imm @ kak imm, merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda.

Saya terlatih dan sentiasa mendapat ilmu nutrisi yang tepat dari leader dan ahli team yang rata-ratanya merupakan ahli perubatan profesional, oleh itu saya akan membantu anda membuat pilihan vitamin yang terbaik untuk kesihatan anda.

Saya akan memberi “after service” yang terbaik agar anda sentiasa mendapat manfaat yang optimum dari pembelian vitamin yang dibuat melalui saya. Anda akan mendapat konsultasi berterusan daripada saya.

NAK BELI VITAMIN SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:

1) Belian online secara “self service” dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda. Klik imej Esell di bawah untuk membeli sendiri vitamin anda.

2) Belian di cawangan Shaklee terdekat. Anda boleh mengunjungi cawangan shaklee terdekat untuk membeli secara walk-in.

Head Office : Tingkat 3A, Empire Tower, Subang Jaya
Cawangan Kuala Lumpur : Seksyen 1, Wangsa Maju (area bersebelahan Alpha Angel)
Cawangan Ipoh : Jln Medan Istana, Ipoh Raya
Cawangan Penang : Jln Todak 1, Bandar Seberang Jaya
Cawangan JB : Taman Molek, Johor Bahru
Cawangan Kota Bharu : Jln Sultan Yahya Petra (opposite Billion)
Cawangan Kota Kinabalu : Jalan Lintas, Kota Kinabalu

3) Beli secara online/COD melalui saya dengan menghubungi saya di talian WhatsApp (www.wasap.my/60179191671).

Harga pembelian anda tertakluk kepada harga runcit. Anda akan layak untuk menikmati penjimatan sehingga 20% jika mendafatar keahlian Shaklee.

NAK DAFTAR AHLI SHAKLEE

Untuk mendaftar sebagai ahli shaklee, anda mempunyai 2 cara iaitu:-

1) Mendaftar online secara “self service”. Anda akan diminta mengisi borang online sendiri.

Klik imej untuk mendaftar keahlian Shaklee

2) Daftar melalui saya. Anda hanya perlu memberi maklumat yang diperlukan kepada saya dan saya akan menguruskan pendaftaran keahlian anda. Klik Saya Ingin Jadi Ahli Shaklee

*Pendaftaran keahlian akan dikenakan yuran keahlian sebanyak RM 79.60

PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, VICTORIES ARE US TEAM (VsRUTeam) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel dan leader yang berkaliber. Kami juga adalah susur galur RYG Team yang merupakan team nombor satu di Malaysia.

Rakan Shaklee Anda

Hanim Che Hassan (Kak Imm)
Tel/SMS : +6017 9191 671
WhatsApp : www.wasap.my/60179191671
Shop FB Page: Vitamins’R’Us – Pengedar Shaklee Kelantan
Personal FB page : Imm Che Hassan

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *