Loading...
SOLUTION SET

GEGATA @ KELOPAK GARAM

cara merawat gegata

Gegata @ kelopak garam @ hives @ urticaria, adalah bengkak secara tiba-tiba pada kulit yang boleh merebak ke seluruh badan. Gegata berlaku apabila sel badan membebaskan histamin sebagai reaksi kepada allergen (punca allergi).

merawat gegata

Gegata biasanya menyebabkan kegatalan yang teruk. Selain itu penghidap juga merasa seperti panas terbakar atau sakit menyengat. Gegata biasa menyerang selama beberapa jam atau sehingga 48 jam sebelum benar-benar hilang.

Gegata boleh muncul di seluruh badan termasuk muka, bibir, lidah, tekak, telinga dan mata. Bengkak gegata boleh bersaiz sekecil lilitan pensil sehinggalah sebesar pinggan. Gegata yang tebal dan bergabung antara satu sama lain dipanggil plaque.

Jenis2 gegata

1) Gegata akut : Serangan selama beberapa jam sehingga kurang dari enam minggu. Mungkin berpunca dari makanan, sengatan binatang atau ubat-ubatan.

2) Gegata kronik : Gegata menyerang lebih dari enam minggu. Punca serangan sukar untuk dikenalpasti. Sesetengah kes gegata adalah disebabkan oleh thyroid, hepatitis atau kanser.

Gegata kronik juga boleh memberi kesan kepada paru-paru, otot, dan saluran pencernaan. Simptom gegata mengakibatkan kesakutam pada otot, sesak nafas, mual dan muntah.

3) Gegata fizikal : Gegata yang muncul akibat kesan langsung dari kesejukan, haba, cahaya matahari, tekanan, atau peluh. Biasanya gegata muncul pada kulut yang twrdedah sajaha dan tidak merebak. Gegata akan hilang dengan sendiri selepas sejam.

Bagaimana untuk merawat gegata

Punca sebenar gegata sukar dikenalpasti. Doktor akan memberi rawatan antihistamin untuk mengurangkan kegatalan. Antihistamin perlu diambil mengikut jadual untuk keberkesanannya.

Cadangan vitamin Shaklee untuk merawat gegata

cara merawat gegata

 

1) SR Vita C Plus

Vitamin C dapat membantu mencegah pengeluaran histamin yang menjadi punca utama kegatalan. Vitamin C juga membantu meningkatkan pertahanan badan dan melawan kuman/bakteria penyebab gegata.

2) Nutriferon

Mengandungi interferon yang bertindak sebagai “alarm” yang memberi amaran kepada badan supaya mempertingkatkan sistem pertahanan badan untuk melawan kuman/bakteria punca gegata.

Cara mengambil vitamin set gegata
1) Kunyah 2 biji SR Vita C Plus setiap 5 jam
2) Telan 1 sachet Nutriferon sekali sehari sehingga gegata hilang.

Testimoni gegata hilang dengan SR Vita C Plus dan Nutriferon

Petua tradisi untuk merawat gegata

1) Lumurkan serangan gegata dengan air kunyit.
2) Jangan mandi kerana air boleh menyebabkan gegata merebak.
3) Jika perlu mandi, jangan bersabun
4) Elakkan makanan yang disyaki punca gegata seperti daging, makanan laut buat seketika

Dicadangkan agar anda sentiasa menyimpan stok SR Vita C Plus dan Nutriferon kerana supplement ini sangat membantu mengurangkan simptom kegatalan pada kulit akibat alergi.

Klik SINI untuk dapatkan SR Vita C Plus dan Nutriferon anda ye.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

Selamat

Produk yang selamat datang daripada bahan-bahan berkualiti dan itulah yang kami gunakan. Keselamatan mutlak amat penting di Shaklee dan kami tegaskan bahawa standard kami tiada tandingannya.

Terbukti

Para saintis kami sentiasa mencari bahan dan ramuan yang tulen dan mujarab dari alam semulajadi. Mereka juga menyemak terbitan saintifik dan menjalankan kajian mereka sendiri untuk mengesahkan keberkesanan dan kemujaraban produk kami.

Berkesan

Kajian Suplemen Pemakanan Shaklee merupakan satu Kajian perintis terhadap pengguna suplemen pemakanan jangka panjang. Kajian ini membuktikan bahawa mereka yang mengambil suplemen Shaklee memiliki tahap kesihatan yang jauh lebih baik.

KAMI AKAN BANTU ANDA

NASIHAT KESIHATAN

Saya adalah terlatih dan sentiasa mendapat ilmu nutrisi yang tepat dari leader dan ahli team yang rata-ratanya merupakan ahli perubatan profesional, oleh itu saya akan membantu anda membuat pilihan vitamin yang terbaik untuk kesihatan anda.

BELIAN PRODUK

Kami akan memudahkan pembelian produk Shaklee anda samada melalui online mahupun COD. Jangan ragu untuk mendapatkan khidmat kami kerana kami akan memastikan anda mendapat layanan terbaik sepanjang proses pembelian anda.

1) Belian melalui pengedar Shaklee berdaftar

Anda boleh membuat belian produk melalui kak imm kerana saya adalah pengedar Shaklee berdaftar (Shaklee ID : 1257008).

Pembelian boleh dibuat secara online dan kak imm akan mengepos produk belian anda. Bagi anda yang tinggal di kawasan Kota Bharu, Pengkalan Chepa dan Kubang Kerian, kak imm akan menghantar sendiri produk belian ke tangan anda.

2) Belian online secara “self service”

Jika anda sudah biasa dengan pembelian online, anda boleh membuat belian online menggunakan kad debit atau kad kredit anda sendiri. Klik imej Esell di bawah dan anda akan dibawa ke laman Shaklee untuk membeli sendiri produk anda.

3) Belian sendiri di cawangan Shaklee terdekat.

Anda boleh mengunjungi cawangan shaklee terdekat untuk membeli secara walk-in.

Senarai cawangan Shaklee

Head Office : Tingkat 3A, Empire Tower, Subang Jaya
Cawangan Kuala Lumpur : Seksyen 1, Wangsa Maju (area bersebelahan Alpha Angel)
Cawangan Ipoh : Jln Medan Istana, Ipoh Raya
Cawangan Penang : Jln Todak 1, Bandar Seberang Jaya
Cawangan JB : Taman Molek, Johor Bahru
Cawangan Kota Bharu : Jln Sultan Yahya Petra (opposite Billion)
Cawangan Kota Kinabalu : Jalan Lintas, Kota Kinabalu

Harga pembelian anda tertakluk kepada harga runcit yang mana nilainya lebih mahal. Jadi kak imm nasihatkan agar anda mendaftar keahlian Shaklee untuk menikmati penjimatan harga sehingga 20% dan pelbagai lagi bonus yang ditawarkan oleh Shaklee.

DAFTAR KEAHLIAN

Daftar sebagai ahli Shaklee untuk menikmati produk dengan harga yang lebih murah dan pelbagai bonus menanti anda.

Untuk mendaftar sebagai ahli shaklee, anda mempunyai 2 cara iaitu:-

1) Mendaftar online sendiri.

Klik butang di bawah dan anda akan dibawa ke laman Shaklee untuk mengisi borang pendaftaran secara online.

2) Daftar melalui saya.

Anda hanya perlu memberi maklumat yang diperlukan kepada saya dan saya akan menguruskan pendaftaran keahlian anda. Klik Saya Ingin Jadi Ahli Shaklee dan anda akan dibawa berhubung dengan kak imm melalui applikasi Whatsapp.

*Pendaftaran keahlian akan dikenakan yuran keahlian sebanyak RM 79.60

Jika anda masih ada pertanyaan, anda boleh menghubungi kak imm melalui talian whatsapp saya ye. Klik butang whatsapp di bawah ni je.

JANA PENDAPATAN

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, VICTORIES ARE US TEAM (VRUTeam) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel dan leader yang berkaliber. Kami juga adalah susur galur RYG Team yang merupakan team Shaklee nombor satu di Malaysia.

Rakan Shaklee Anda

Hanim Che Hassan (Kak Imm)
Shaklee ID : 1257008
Tel/SMS : +6017 9191 671
WhatsApp : www.wasap.my/60179191671
Shop FB Page: Vitamins’R’Us – Pengedar Shaklee Kelantan
Personal FB page : Imm Che Hassan

3 comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: