Loading...
INFO KESIHATAN

9 TANDA KURANG NUTRISI PADA TUBUH

Korang tahu tak, tanda kurang nutrisi boleh terpapar jelas pada fizikal kita iaitu pada kulit, kuku dan rambut.

Bila kulit mula bermasalah jerawat, jeragat dan kusam, kuku pecah dan rambut pula sudah mula gugur dan tidak bermaya, itu adalah petanda badan kita sudah mula kekurangan nutrisi.

Sila ambil supplement untuk kesihatan, kempen seorang penjual supplement. Tapi kita taktau nak amek supplement apa. Kebanyakkan antara kita tak tahu pun apa zat yang perlu diambil dan apakah kepentingannya untuk badan. Dan yang paling utama, hampir semua di antara kita tak tahu zat apakah yang kita tak cukup. Betul kan?

Seperti yang kak imm cakap di intro tadi, tanda kurang zat paling senang muncul pada kulit, kuku dan rambut. Kalau rasa kulit, kuku, rambut dah mula bermasalah dan tak elok, maknanya dah masuk fasa kurang zat dan kita wajib mengambil nutrisi yang betul agar masalah boleh diatasi. Paling penting, kurang nutrisi tu tak memberi kesan yang lebih serius kepada kesihatan kita.

So, jom cek bila kita tak cukup sesuatu zat, apa kesan terhadap tubuh kita.

tanda kurang nutrisi, kulit merekah

Asid lemak Omega-3 bertindak memberi lembapan dan sokongan kepada membran sel. Kekurangan omega akan menyebabkan sel kering dan berkedut. Ini akan menyebabkan kepada kulit kering, merekah dan terdapat garisan halus.

tanda kurang nutrisi, kurang zat besi

Zat besi sangat penting untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat dan bersaiz sempurna. Hemoglobin pada sel darah merah perlukan zat besi untuk mengangkut oksigen untuk kegunaan tubuh.

Kekurangan zat besi menyebabkan penghasilan sel darah merah yang tidak normal dan sedikit. Oleh itu kulit akan kelihatan pucat keranan kekurangan darah. Kurang zat besi yang kritikal akan menyebabkan anemia.

tanda kurang nutrisi, kurang riboflavin

Riboflavin atau vitamin B2 berfungsi untuk menukarkan makanan kita makan kepada tenaga. Kekurangan riboflavin menyebabkan penat tidak bermaya, sakit tekak dan lidah, kulit merekah terutamanya di kawasan bibir dan pinggir mulut.

tanda kurang nutrisi, kurang omega3

Asid lemak omega-3 juga berfungsi sebagai anti-inflamasi dan jangkitan kuman. Kurang omega-3 mengakibatkan sel pada kulit muka mudah terkena radang dan jangkitan kuman. Jika dibiarkan, muka akan mengalami jerawat bernanah yang berterusan dan sukar sembuh.

tanda kurang nutrisi, vitamin c, protein

Jika terdapat luka pada kulit, protein berperanan untuk membina sel baru bagi menggantikan sel yang rosak. Vitamin C pula berfungsi untuk mencegah luka dari dijangkiti kuman. Kombinasi dua nutrisi ini akan mempercepatkan proses penyembuhan luka.

Luka lambat sembuh? Lebihkan makan makanan berprotein tinggi dan vitamin C.

tanda kurang nutrisi, vitamin c, skurvi

Vitamin C penting untuk kesihatan gusi dan mencegah jangkitan kuman yang boleh membuatkan mulut tidak sihat dan berbau.

Gusi berdarah menandakan tubuh anda kekurangan vitamin C

Biotin berfungsi untuk mengaktifkan asid amino di bawah kuku untuk memastikan kuku tumbuh dengan sihat. Vitamin B12 pula membantu membina sel darah merah dan memastikan zat besi dapat berfungsi dengan baik.

Kekurangan nutrisi2 ini menyebabkan tidak dapat tumbuh dengan baik dan kelihatan kekuningan.

Rambut adalah mahkota samada pada wanita mahupun lelaki. Kekurangan biotin dan protein menyebabkan kurang pertumbuhan sel folikel rambut baru.

Kekurangan vitamin C dan collagen pula mengakibatkan rambut tidak sihat, rapuh tidak bermaya dan mudah gugur.

Selain stress, kekurangan copper dan vitamin D juga boleh mengakibatkan rambut beruban.

Kurang vitamin D menyebabkan folikel rambut tidak dapat membina sel rambut yang normal. Rambut menjadi cepat tua dan rapuh.

Dah baca apakah kesan fizikal jika kita kurang nutrisi? Jika kesan2 ini sudah terdapat pada anda, cepat2 tambah nutrisi yang sepatutnya dalam makanan anda tau.

Makanan tinggi nutrisi yang baik untuk kesihatan

Kalau susah nak dapatkan nutrisi dari makanan, boleh pertimbangkan untuk ambil supplement. Mudah dan senang.

Hubungi kami untuk menempah supplement anda. Klik sini untuk whatsapp kami.

KENAPA PERLU MEMILIH SHAKLEE?

Kami memberi jaminan bahawa Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam. Selamat . Semulajadi . Berkesan. Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya. Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.

KENAPA PERLU PILIH SAYA?

Hai, saya Hanim Che Hassan atau boleh panggi cik imm @ kak imm, merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda.

Saya terlatih dan sentiasa mendapat ilmu nutrisi yang tepat dari leader dan ahli team yang rata-ratanya merupakan ahli perubatan profesional, oleh itu saya akan membantu anda membuat pilihan vitamin yang terbaik untuk kesihatan anda.

Saya akan memberi “after service” yang terbaik agar anda sentiasa mendapat manfaat yang optimum dari pembelian vitamin yang dibuat melalui saya. Anda akan mendapat konsultasi berterusan daripada saya.

NAK BELI VITAMIN SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:

1) Belian online secara “self service” dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda. Klik imej Esell di bawah untuk membeli sendiri vitamin anda.

2) Belian di cawangan Shaklee terdekat. Anda boleh mengunjungi cawangan shaklee terdekat untuk membeli secara walk-in.

Head Office : Tingkat 3A, Empire Tower, Subang Jaya
Cawangan Kuala Lumpur : Seksyen 1, Wangsa Maju (area bersebelahan Alpha Angel)
Cawangan Ipoh : Jln Medan Istana, Ipoh Raya
Cawangan Penang : Jln Todak 1, Bandar Seberang Jaya
Cawangan JB : Taman Molek, Johor Bahru
Cawangan Kota Bharu : Jln Sultan Yahya Petra (opposite Billion)
Cawangan Kota Kinabalu : Jalan Lintas, Kota Kinabalu

3) Beli secara online/COD melalui saya dengan menghubungi saya di talian WhatsApp (www.wasap.my/60179191671).

Harga pembelian anda tertakluk kepada harga runcit. Anda akan layak untuk menikmati penjimatan sehingga 20% jika mendafatar keahlian Shaklee.

NAK DAFTAR AHLI SHAKLEE

Untuk mendaftar sebagai ahli shaklee, anda mempunyai 2 cara iaitu:-

1) Mendaftar online secara “self service”. Anda akan diminta mengisi borang online sendiri.

Klik imej untuk mendaftar keahlian Shaklee

2) Daftar melalui saya. Anda hanya perlu memberi maklumat yang diperlukan kepada saya dan saya akan menguruskan pendaftaran keahlian anda. Klik Saya Ingin Jadi Ahli Shaklee

*Pendaftaran keahlian akan dikenakan yuran keahlian sebanyak RM 79.60

PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, VICTORIES ARE US TEAM (VsRUTeam) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel dan leader yang berkaliber. Kami juga adalah susur galur RYG Team yang merupakan team nombor satu di Malaysia.

Rakan Shaklee Anda

Hanim Che Hassan (Kak Imm)
Tel/SMS : +6017 9191 671
WhatsApp : www.wasap.my/60179191671
Shop FB Page: Vitamins’R’Us – Pengedar Shaklee Kelantan
Personal FB page : Imm Che Hassan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: