Loading...
TESTIMONI

Penangan bercinta dengan asap

Assalamualaikum semua.

Hari ini kak imm nak share pengalaman sebenar seorang perokok tegar yang berjaya berhenti merokok selepas amalkan vivix. Kak imm hanya copy dan paste 100% sharing En Amirul Azeyady (dan edit tambah noktah dan tukar huruf besar je hii)

Sebelum tu kak imm nak share jugak video dari youtube yang tunjukkan simulasi sistem pernafasan perokok. Ngeri gile tengok kesan rokok pada peparu dan salur tekak perokok tu.

Dah tengok video? Jom kita baca sharing en Amirul pulak. Agak panjang tapi worth reading, terutama bagi perokok yang sedang mencari ikhtiar nak berhenti merokok tu.

Amirul Azeyady:
Assalamualaikum semua, dah ready ke malam ni. Orait, sy kenal diri dulu yer. Nama penuh Mohd Amirul Azeyady, tahun ni masuk 28 dah, dan alhamdulillah hampir 3 tahun bebas dari ketagihan tembakau setelah berbelas tahun jadi perokok ni.

Ok, sy cerita dulu lah sikit2 bape lame saya dah merokok ni, sebenar mak sy sendiri pun tak tau ni hahaha. Saya dah start merokok ni sejak lepas upsr , tapi tu kategori cuba cuba, belum jadi tahap penagih tembakau lagi mase tu.

Dan betol betol tak boleh tinggal kan rokok bile masuk asrama sekolah teknik tahun 2005, haa mase ni sy dah start meniaga kecil kecilan dah, bende haram memang masyuk, then sampai lah sy smbung belajar, sy maintain jadi pusher rokok berhemah, stok tak pernah putus, memang trusted la cite die.

Rasenye dalam ni pun mesti ade yang ahli keluarga terdekat yang merokok dan tau tabiat merokok diorang macam mane kan. Bende tak elok ni memang banyak orang suke, lagi tak elok, lagi ramai orang cari. Sape setuju?

Orang tau rokok ni punca segala tok nenek moyang penyakit,
1.sakit jantung
2.kanser paru-paru
3.kanser prostat
4.kanser mulut
5.kanser rahim
6.mati pucuk sebelum usia
7.serangan jantung
8.angin ahmar

Eh senang cerita, ape je penyakit kat hospital tu, memang boleh link dengan rokok, doktor mesti setuju punye lah.

Tapi orang tetap berusaha walau hujan tengah malam sekalipun, tetap sanggup pegi seven E kalau stok dalam kocek tinggal 2 batang.😒

Ok, mesti nak tau setegar mane tahap saya hisap rokok kan. Sehari 2 kotak rokok 20 batang, marbolro.
Tu tak kire lagi kalau tengah stress buat keje, kalau bulan puasa, berbuka asap rokok lepas minum air sejuk. 2 bende wajib mesti ade rokok, dalam toilet mase termenung dengan lepas makan, kalau tak dapat, gigil satu badan.

Yer bodoh, memang saya bodoh sangat mase tu, tak tau macam mane kepala otak ni boleh pikir mase mule mule hisap rokok ni konon nampak macho, ooo bahlol sungguh kalau diingat kan balik.

Nasib baik tuhan sayang lagi, tak sempat kene penyakit Die bagi kesedaran. Sebenar banyak kali dah ade cube, paling lame 3 bulan. Dulu saya kurus kering sangat sangat, memang kalau anjing nampak, memang die kate dalam hati, yahoo makanan😂

Ok sekarang kita masuk ke vivix, ape hal vivix ni boleh tolong saya.

Macam mane vivix ni boleh membantu saya perokok tegar ni jadi 98% bebas rokok ( 2% tu kengkawan hembus, so mendapat la jugak cis )

Bile kite dah merokok ni, badan sebenarnye mule2 dah tendang, badan tak nak pun asap rokok tu. Orang je paksa bagi masuk jugak. Tu yang sape 1st time isap asap rokok, mesti terbatuk sampai berair biji mate.

Tapi, yela, bende tak suke, tapi hari hari kene paksa, lame-lame rela dalam keterpaksaan la jadi nye. Badan mula absorb kandungan asap rokok, nikotin menjadi sebati, tar mula melekat di paru-paru, sel kanser semakin menjadi jadi tunggu masa untuk trigger, lidah jadi kelu, kelat jadi lazat, hidung jadi biol busuk pun di kata wangi.

Lidah paling terkesan dengan asap rokok, sel sel lidah yang berfungsi untuk menjadi deria rasa yang terpeka dalam badan kita ni jadi biol, lumpuh, sebab tu asap rokok yang kelat boleh jadi lazat.

Maka bermulanya january 2015, saya pun bermula dengan azam la konon nye, sy pun memulakan pengambilan vivix untuk pertama kali.

Pape hal pun, saya nak cakap, vivix ni tak 100% boleh membantu untuk terus berhenti merokok yer. Nanti korang cakap dekat customer camtu, diorang still nak merokok,tak pepasal nanti die cakap kite goreng die pulak

So, macam mana vivix membantu?

1. 1st sekali, vivix ni akan repair sel sel mati dan roaak dekat lidah kita ni. Dekat lidah ni penuh dengan sel sel aktif membatu kita merasa, tapi bila dah mati dan rosak tu yang jadi rokok pahit tapi lidah hantar signal dekat otak < ROKOK NI SEDAP >

2. ape yang jadi punca kepada perokok ni ketagih, NIKOTIN. Nikotin ni yang jahat, bile dah sebati dalam darah, bile tak dapat tu yang menggigil. Nikotin ni lah yang buat rase best, mase tengah stress kalau isap rokok kepala rasa ringan je, sedap je. Lepas makan bile dapat nikotin rase kenyang tu lain macam, macam puas bebenor.

Dekat sini lah peranan vivix akan membantu detoks kan nikotin dalam darah kita. Bayangkan kita dah isap rokok berpuluh tahun, ikut logic, boleh ke dengan sesudu vivix terus lenyap semua nikotin ni.

Sebab tu kalau sesiapa yang perasan, kalau nak berhenti merokok ade rawatan alternatif base on nikotin. Dan kalau nak tau rokok vape tu pun ade nikotin, itu yang punca boleh berhenti merokok jugak, cuma kalau boleh, kita tak nak dah nikotin ni dalam badan kite, membazir semua tu.

3. Vivix ni kan repair sel. Kalau semua ingat kelas kelas seblum ni, macam mane vivix tu boleh makan sel canser, macam mane vivix boleh repair otak akibat angin ahmar. Sama jugak dengan perokok, vivix ni kan bantu orang macam saya ni recovery balik badan ni.

At first, memang sakit, saya pagi bangun kahak hijau pekat, batuk-batuk macam orang kene batuk kokol, dan paling saya tak suke, bau badan masa proses saya nak berhenti agak tengik, perghhhh kalau sendiri pun tak tahan apetah lagi jiran.

rokok, penawar ketagihan rokok

Bayangkan, ni baru sebahagian bahan dalam rokok, bende haram ni memang orang suka, nasib baik ler saya sempat diselamatkan.

Ok, then kalau orang tanye, macam mane boleh berhenti rokok sebab vivix ni lagi.

First day tu, ni pengalaman saya sendiri, rokok still boleh hisap macam biase. Tapi, tak selemak biase, orang isap marlboro ni sebab die rase lemak lemak gitew hahaha.

Then hari 2 ke 3, baru btol rase payau tu muncul.

Ok selalu nye orang fail untuk berhenti ni masalah berpunca dari diri sendiri!

Lidah kau dah kelat bile ambik vivix, tapi kau isap jugak rokok tu? Tak ke kurang cerdik tindakan tu. Lidah tu dah mula rase kelat disebab kan sel sel tu dah direpair, die dah sembuh, die dah berfungsi macam biasa, macam sepatut nya die fungsi die tercipta.

Tapi disebabkan kedegilan sesetengah orang ni, patut nya kalau die usaha lebih keras, die boleh dah pun berhenti, tapi tuadia, ketegaq, nak jugak isap balik.

Berhenti merokok ni sebenar nya paling susah, sebab rokok ni halal disisi undang2, jadi kempen untuk membasmi perokok ni dari berleluasa sangat lah sikit.

So kalau ade lah antara kawan, saudara, suami adik, abang, kakak, ayah yang merokok, tolong,

Support diorang untuk berhenti merokok. Jangan membebel, lelaki tak suka, tapi buat cerita sedih, bang sape nak jage tipah kalau abang mati nanti😂

Pastu buat saje kira kira mane boleh pergi melancong dengan duit isap rokok tu. Saje malam sebelum tido ambik calculator, kire vivix sebulan bape rm, rokok bape rm, bercuti kat langkawi bape rm

Abang sanggup ke tengok tipah melancong dengan suami baru kalau abang mati nanti?

Kalau ikut kan sebotol vivix tu saya dah berhenti merokok. Tapi, memang kene tabah. Duri ranjau pengorbanan 3 bulan pertama tu, tuhan dengan saya je yang tau.

testimono vivix, penawar ketagihan rokok
Ni zaman kurus keding, zaman tak pernah miss urine test dari aadk

teatimoni vivix, penawar ketagihan rokok

Saya memang beli vivix untk berhenti merokok.

Ok ade rahsia tau mase beli vivix ni😆
Mase saya beli vivix ni saya belom jadi sid pun , tapi sebab nak sangat cuba vivix ni, sy deal dengan kak fana baya 2 kali, dah habis bayar baru ler die pos kan ke saya. hahaha

Sebab saya ni kalau ikut kan, tak de pun family close yang merokok, ayah tak merokok, atok tak merokok, yang merokok kengkawan je.

Ketagihan rokok ni dah bahaya sangat. So sesape yang ade anak anak remaja tu, cube ajak berkawan dengan diorang, borak borak.

penawar ketagihan rokok, testimoni vivix
Ni punca disebab kan tar yer. tar ni yang akan melekat dekat paru2 korang, dan buat paru2 kerja keras dari biasa. Sampai satu tahap, paru2 ni boleh berhenti berfungsi disebabkan terlampau berat.

Tu yang kalau boleh kita nak elak kan tu, kalau terus meninggal tak pe, ni nak tanggug azab tu, Allah, sedih.

Nasihat saya pada anda yang bertekad nak berhenti merokok :

1. Minum banyak air putih / air masak
2. Sediakan gula-gula untuk gantian rokok terutama lepas makan.
3. Alihkan tumpuan atau sibuklah diri semasa dalam tandas dan selepas makan. Sebab ini 2 waktu yang sangat sesuai untuk merokok. Kalau boleh stop 2 waktu ni, insyaAllah anda akan berjaya
4. Kurangkan aktiviti luar / berhenti melepak dengan kawan-kawan dulu
5. Kerapkan mandi
6. Konsisten untuk ambil Vivix 2 sudu sehari dan DTX Complex 4 biji sehari. Saya makan sehari 2 kali, pagi dengan sebelum tido. Lepas je habis sebotol vivix, saya smbung consume dtx pulak, keluarkan segala saki baki toksin yang terperap.

Tau tak ape paling best bile dah berhenti merokok ni. Selain dari nikmat kesihatan, nikmat selera makan, nikmat duit jimat, saya boleh cium ibu saya tanpa perlu rase bersalah, sebab saya tau, mane ade mak suke anak die isap rokok.

testimoni vivix, penawar ketagihan rokok
Rokok pun sebenar nya dah di fatwa kan haram kan, tapi apakan daya. Saya tau pun lepas dah berhenti merokok, mase isap rokok tak sedar pun.

Dan kalau ade yang merokok dalam ni, tolong lah, berhenti sebelum korang diberhentikan oleh sebab rokok ni. Yer memang kengkawan akan pulau mula2, tapi tu permulaan je, lame 2 nanti ok ler tu.

Mane ade bende baik semua orang suke, mesti ade yang dengki.

Ok terus terang yer saya cakap, sampai sekarang teringin nak isap rokok tu masih ade, tapi saya tahan sebab saya rase macam rugi dan sia sia je kalau saya terhisap balik, and saya tau, bile hisap sekarang ni, sedap tu dah tak same macam dulu.

Tapi memang betol keinginan nak merokok tu tetap ada. Bende dah berbelas tahun isap, tipu lah tak rindu. Kat situ orang keliling saya main peranan. Alhamdulillah, nasib saya baik, ramai yang support.

Sekian sharing dari en Amirul.

Kalau ada antara reader yang tengah berikhtiar untuk berhenti merokok, dan mahu berikhtiar dengan vivix, korang boleh pm kak imm terus tau. Klik butang hijau bawah ni. Good luck ye korang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: